jeg har blitt utnyttet på det groveste

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg fortalte kanskje ikke så mye om hele hendelsen angående identitetstyveriet, som jeg nå har anmeldt. Det hele startet med at jeg fikk et innkassokrav i posten på over to tusen kroner fra noe jeg ikke visste hva var. Jeg ringte til innkassofirmaet, Gothia, som hadde sendt meg fakturaen for å sjekke hva denne regningen kom fra, og da innså vi fort at en annen person har bestilt en haug med produkter i mitt navn. Jeg har hverken mottatt produkter eller brev siden det ble bestilt i april for første gang, og plutselig fikk jeg brev fra innkassoselskapet i postkassen. Da undret jeg selvsagt hva i alle dager dette var, da jeg alltid betaler regningene mine og har full kontroll. 

Jeg synes det er rimelig trist at det er såpass enkelt å bestille varer på nett, i en annen navn. Det skal da ikke være så lett, at jeg plutselig skal få en faktura på over to tusen kroner for noe jeg ikke selv har bestilt? Heldigvis var innkassofiramet veldig hjelpsomme og forståelsesfulle, da dette ikke er første gangen dette skjer hos dem. Det var ikke vanskelig å forstå at dette ikke var meg da personnummeret ikke var oppgitt, mailen var fake og adressen stemte ikke, men siden NAVNET mitt var oppgitt så skulle det da vært meg, eller? Haha. Faktisk var den ene pakken bestilt til mammas adresse, sykt nok. Uansett, damen som hjalp meg med denne saken på Gothia innkassofirma, anbefalte meg på det sterkeste å anmelde denne saken, slik at dette kan bli slettet fra mitt navn. Jeg har mottatt både IP-adresse og telefonnummeret som var blitt oppgitt i ordren, og det er nå levert til politiet. 

Da jeg var på politistasjonen ble jeg fortalt at mest sannsynlig kom de ikke til å kunne gjøre så mye med av denne saken, annet enn å gi meg en bekreftelse på at anmeldelsen er gjort, slik at saken hos innkassobyrået kan slettes. Det jeg stiller spørsmålstegn ved er, når de har fått både IP-adresse og telefon nummeret som har blitt brukt, hvorfor kan de da ikke “gjøre noe med denne saken”? De har jo bevisene rett fremfor seg? Vi får se hva det blir til, men enn så lenge vet jeg ikke om det i det hele tatt vil bli følgt opp. Det som skremmer meg er hvor sinnsykt enkelt det er å bare kunne bruke noen andres opplysninger, og ikke få en eneste konsekvens.

Jeg håper at personen som har gjort dette, eller andre som har gjort noe lignende, ikke kommer unna. Det er jo rimelig tragisk at noen andre bare kan stjele min identitet, og plutselig har jeg innkasso? Man burde jo ha et system slik at man ikke kan åpne et abonnoment uten kreditkortopplysninger. Her synes jeg at leverandøren selv spiller en stor rolle, og gjør feil. Det må da være bedre system enn som så! Det å fake noen andres identitet er et veldig alvorlig brudd å loven, og det er ikke noe man bare skal kunne gjøre så lett! Identitets forfalskning er straffbart og man bør tenke seg nøye om før man gjør slike ting. Det var jo absolutt ikke noe kult å plutselig sitte her med innkasso, og selv om det tross alt løste seg veldig fint for min del, begynner jeg jo å undre på om dette kommer til å hende igjen? Har jeg fler abonnoment i “mitt” navn som jeg ikke vet om? Kommer det en ny innkassovarsel om to måneder? Jeg vet ikke, men jeg håper virkelig ikke det.

Jeg synes dette er ekstremt stygt og tragisk gjort, men det jeg reagerer mest på er hvor tåpelig systemet er. Når noen ikke har lykkes å få noen ting riktig, foruten om navnet mitt, så burde det ikke være mulig å åpne et abonnoment heller. Jeg mener, adressen var feil, personnummeret var ikke en gang oppgitt og telefon nummeret stemte heller ikke. Da burde det jo lyse en rød lampe, tenker jeg? Istedenfor går det strake veien til innkasso, og jeg havner i søla for noe et annet menneske har tatt seg friheten til. Dette burde endres på, før det skjer igjen. Det burde være slik at man må oppgi kredittkortopplysninger for å bestille, eller starte opp et abonnoment, slik at det registreres på den som bestiller, og ingen andre. På det viset slipper vi at dette skjer!

43 kommentarer
    1. Enig at det e svært dårlig gjort at ikje politie gjør nåkka.. veit om det sjøll.. ufattelig trist.. før og stjæle andres id e fult ulovelig og det burde jo dæm også vite 🙂

    2. Bare 2000?😂
      Seriøst så mye drama for noe som er lommerusk for din del da. Ro dæ ned noen hakk. Vær glad det var så lite.
      Noen mennesker mister ca alt de har pga identitetstyveri. De blir robba for alle pengene de har.
      Greit at du anmelder, men du syter og overdriver no helt jævlig som om det er verre enn krig og død. Rull inn puppen og bruk en million på dritt og plastik, det er det du kan best… 😂

    3. Du fikk helt uten vider inkasso ? Man skulle vel tro at du fikk fakturaer først ? Det kommer vel en del faktura før man får inkasso ? Merkelig historie dette….

    4. Anonym: For et merkelig menneske du er, som kun klarer å se summen i denne situasjonen? Forstår ikke du hvor alvorlig det er å stjele noen andres identitet? Jeg skriver om dette her på bloggen for å sette mer lys på det, for slik skjer dessverre alt for ofte her i Norge! Jeg driter vel i om det er 2000 eller 70000 kroner, poenget er at dette ikke er okei!

    5. Anonym: Det er jo ikke bestilt til min adresse. Innkassobyråer søker opp navn, og adresse når det blir gjort en sak. Det gjør ikke akkurat det selskapet dette er bestilt fra, det blir sendt til den adressen som blir oppgitt i bestillingen.

    6. Anonym:haha det her dreier seg jo ikke om summen sånn egentlig.
      stjeling er aldri greit uansett hvilken sum det er!? Selvom hun skriver om sin erfaring, så trenger man ikke sammenligne med andre. Det er en blogg om livet hennes, so deal with it!

    7. Dette innlegget var veldig rotete… Forstår at identitetstyveri ikke er greit, og er enig. Men føler du ikke lykkes med å skrive skikkelig, blir svimmel av de lange setningene ..:

    8. Skjønner godt at du er oppgitt å trist over denne situasjonen å de er ikke okei i dr hele tatt, men å skrive utnyttet på de groveste er vel å ta i litt, me tanke på at de er folk som fryktet for live sitt i en sånn situasjon når de blir robbet for alt de har å eier, eller de som har vert gjennom en voldtekt å gjerningsmannen går fri, ro ned overskriftene litt, ble faktisk veldig irritert da jeg har ver gjennom en situasjon der jeg ble truet på live i to mnd i strekk, mld hver dag, parkert utenfor huse mitt osv, tok meg faktisk veldig nært av at du ser på dette som å bli utnyttet på de groveste, tror ikke du går fra denne situasjonen her med alvorlige psykiske plager for å si de sånn, men bra å sett lys på dette temaet for de er ikke greit som du sier, men jeg ble oppriktig fornærmet på mine vegne å andre som har vert igjenom grov utnytting, håper du tar til deg dette nå for de er ikke første gangen at dine innlegg å overskrifter faktisk ikke bare fornermet meg men også gjør meg faktisk forbanna, viss dette er de du ser på de groveste, så synes jeg synd i deg i tiden framover viss du skulle vere så uheldig å faktisk oppleve noe virkelig som er de groveste! Håper de ikke skjer, selfølgelig, ellers syns jeg bloggen din er interessant å lese å har gjort de siden pH, å du er en søt jente med både hjerne å hjerte på rett sted 🙂 barre pass på hva du skrivet i fremtiden 🙂

    9. Anonym: Kjedelig å høre hva du har gått gjennom, men det er jo slik at jeg skriver ting fra mitt eget perspektiv og mine egne følelser. Selv om du kanskje har opplevd noe VERRE, betyr ikke det at jeg ikke føler at jeg har blitt utnyttet grovt for det?

    10. Da slutter du og lese om det gjør deg svimmel.
      Forstår meg ikke på slike folk, har også levert anmeldelse på noen ting, er ufattelig trist da man vet dem ikke gjør noe..
      Bare husk på, du gjorde det rette , selvom politi ikke har 🙂 trist sak, men ikke gi opp 🙂

    11. Vært oppi sånt sjøll.. men politie gjor ikje enn dritt me det… :-S
      Svare du på epost fra “ukjente” ? 🙂

    12. Siden du nå skrev dette på bloggen vil nok vedkommede gjøre det flere ganger! Nå vet jo han/hun at han/hun slipper unna? 😂

    13. Fryktelig synd og irriterende at man i Norge ikke kan ha privat adresse om man vil! De fleste andre land har nemlig det! Ikke særlig trygt at man skal kunne søke opp hvor hvem som helst bor! Også det med skattelistene er jo helt på trynet! Norge i et nøtteskall!
      Nei dette du har vært ute for burde straffes mye hardere!!

    14. Synes det er en skam at politiet ikke tar dette seriøst nok til å gjøre noe med saken, når de faktisk har bevisene rett foran nesa si. Hadde dette vært nærmest hvilket som helst annet land hadde vedkommende som stod for identitetstyveriet havnet i fengsel med en gang, men her i Norge gjør de aldri noe med noen ting. Det er tragisk at det skal være slik, og at slike folk skal få slippe unna med slike ting. Håper VIRKELIG at politiet for en gangs skyld gjør det de burde og får denne kvinnen som gjorde dette mot deg bak lås! Og håper du aldri må trenge å oppleve dette igjen. Ha en god fredagskveld Isabel!

    15. Syntes det er utrolig godt gjort av deg og faktisk dele saker som dette på bloggen din. Uansett om summen er høy eller ikke, er det fortsatt alvorlig og burde bli satt mer lys på. Jeg personlig elsker når du deler saker som dette, setter ting i perspektiv og kommer frem til et godt poeng!
      Og nå som det er sagt, vil jeg bare vi: fortsett slik som du gjør. Jeg syntes virkelig at du klarer å sette preg på bloggen med personligheten din, noe jeg syntes er utrolig viktig! Du virker både som en herlig og godhjertet person. Stå på videre ❤️

    16. Har ikke noe å si hvor stor eller liten sum det er. Det handler om at en har brukt Isabel sin identitet. At dere skal si at hun overdriver er ikke riktig.. Er trossalt hennes blogg og hvis hun føler seg utnyttet. Da føler hun seg det:) er jo ikke vanskelig. Er jo hennes blogg ? Er jo her hun skal skrive om hennes opplevelser, generelt livet hennes. Så at dere rakker ned på henne den måten, synes jeg er utrolig feil. Okei, dere har opplevd verre. Okei, folk har blitt robbet på grovere måte. Men ærlig talt, det kan være hennes første gang at noen har gjort det mot henne. Så hva hun føler , kan man egentlig ikke diskutere. Hva hun mener og føler kan man ikke diskutere. Ha deres egen mening , men ikke rakk ned på henne. Ikke misforstå meg, men det er sånn jeg føler de fleste gjør her.
      Og til deg Isabel, håper virkelig at polititet gjør noe. De har bevis og alt foran øynene sine. Så de burde ta det alvorlig i og med at det ikke er lov å bruke andre sin identitet. Stå på , ikke la polititet legge saken din til side. For det kan plutselig skje igjen eller mot flere. Du gjorde absolutt det riktige!😚

    17. Husk at hun får det jo på rullebladet sitt, og jo mer der, jo lettere blir det å bure henne inne senere!! Så det nytter å anmelde! Selvom det kan føles at politiet ikke gjør en dritt. Flott jobba!

    18. E heilt villt at de ikkje gjør någe med identitetstyveri.. Har skjøl opplevd dette, samboer har opplevd dette og flerne andre eg kjenne! Har anmeldt det flerne ganger, levert ip adresser og alt.. Men politiet gjør ikkje en dritt! Å det e faktisk ganske alvorlig, kan skje ganske mye gale når andre personer har en slik informasjon.. Håpe de tar tak i det både for deg og alle andre som oppleve dette 🙁

    19. 2000 var jo ikke store saken, men regner med at det er en prinsipp -sak for deg, og det er forståelig nok det altså.. Men hvordan har hun klart dette? Bare brukt navnet ditt eller person – nummer i tillegg?
      I så fall, så note to self: vær mer forsiktig og vokt dine saker så ingen får tilgang til person nummeret ditt, for har man det så kan det brukes til så uendelig mye. Så det håper jeg du har “lært” hvis det faktisk er sånn at du har vært uforsiktig med dette.

    20. Det er så lite okay som det kan bli. Summen har ikke noe å si, det er det faktumet at noen bruker andres identitet som ikke er okay. Eneste som jeg ikke skjønne er hvorfor du ikke har anmeldt det før? Hvorfor tok det deg så lang tid?

    21. Hvis du har tlf nummer og adresse, hvorfor ikke oppsøke dette mennesket og spørre hvorfor hun/ han gjorde dette?
      Tror det vil ha en langt større effekt enn det å anmelde en sak politiet 99% kommer til å henlegge. For da får lovbryteren virkelig føle hvor ekkelt det er å måtte se personen man har “utnyttet” inn i øynene og måtte gi en forklaring. Det vil nok være en større lære – penge enn å lese et brev som dukker opp om noen uker ser det står at politiet har henlagt saken. Just sayin ‘…

    22. Enig er det er jævla uaseptabelt og ikke minst er det skummelt. Men overskriften din groveste? Tror du blir grovere utnyttet din nermeste jære egentlig……

    23. Seriøst ? Er du helt på bærtur ?
      Hvorfor i all verden skal politiet bruke ressurser på en så usselig sak ?
      Tror du ikke de har bedre å foreta seg ?
      Hadde du vært oppegående og samfunnsengasjert hadde du kanskje skjønt det.
      Du er enda ikke moden.
      Utnyttet på det groveste faktisk . Lættis !!!

    24. Blir stadig vekk helt overrasket over hvordan enkelte mennesker tenker og skriver☝🏼️
      Syns det er kjempe bra at du deler dette på bloggen og har anmeldt saken.
      Ble utsatt for identitetstyveri selv i fjor. Bankkortet mitt ble sendt til feil adresse av banken og en annen person tømte kortet mitt, hadde til og med bilder fra videoovervåkning hvor man ser at det er en annen som står i minibanken, så skulle vært veldig enkelt for politet og straffet denne personen. Fikk ikke igjen en krone selvom jeg anmeldte, ikke engang fra banken(Sparebank 1). Og personen slapp unna..
      Utrolig irriterende system vi har her i Norge.
      Men vi må ikke gi opp. Alt sånn må anmeldes så forhåpentligvis blir det bedringer i rettssystemet med tiden🙏🏼 Uansett om det gjelder en 2000 eller 70000😉

    25. Må få kommentere en ting til her. Til deg anonym som skriver at nå vil hun hvertfall gjøre det igjen, siden Isabel har lagt det ut på bloggen at hun slapp unna..
      Tror du virkelig ikke hun vet det uansett?😂 Hadde hun ikke sluppet unna, hadde hun selvfølgelig vært klar over det uten at Isabel skriver om det eller ikke.
      Blir så provosert over at noen kan kommentere så mye dumt. Og at hun er umoden for at hun står opp for ID-tyveri? Jeg har ikke ord. Dere er noen nek!!

    26. Selv om du har en ip adresse behøver det ikke være den som faktisk bestilte varene.Det er ikke spesielt vanskelig å bruke andre sine IPer.

    27. Kjenner meg ganske igjen da jeg har blitt utsatt for det samme. Heldigvis fikk jeg telefoner fra fler av nettbutikkene som var bestilt fra. Det verste var vel da jeg etter er par dager fikk 6-7 kredittvurderingsbrev i postkassa angående lån og kredittkort.. Samtidig som alt dette skjedde fikk “jeg” også utsendt pakker på posten fra mypack, som krever oppgitt ID for å utlevere pakker, men denne fyren fikk disse pakkene han hadde bestilt på mitt navnet utlevert uten noe stress.
      Da jeg leverte anmeldelse på politistasjonen fikk jeg vel typ samme beskjed, altså at de ikke kunne gjøre noe med dette. 1 år senere fikk jeg derimot brev i posten om at nevnte var dømt til fengselsstraff for både forbrytelsene gjort mot meg og flere andre.. Jeg måtte jo Aldri betale noe til noen nettbutikker eller liknende slev, men det tom mye tid og unødvendig stress fra meg og MANGE telefonsamtaler hvor jeg sperret meg selv fra det meste av nettbutikker..
      Bra du anmeldte, håper alt går din vei!

    28. Altså, det heter kredittopplysning, IKKE kredittKORTopplysning 🙂 Du mente vel at firmaene burde ta kredittsjekk på folk som ville bestille/tegne abonnement osv.
      Når det gjelder IP adr så er det nok ikke så enkelt å spore person som du tror. Vedkommende kan ha brukt proxy-server, eller kanskje et offentlig tilgjengelig trådløst nettverk. Eller ett usikret privat nettverk. Dessuten må man ha en rettslig kjennelse. Det blir litt det samme som om at noen ringte deg fra min tlf. Man kan ikke si for sikkert at det var meg, selv om det var min tlf. Det kunne vært min søster, eller den kunne ha blitt stjålet. Og sist, IP adr blir kun lagret noen få uker før de blir slettet. Håper du lærte noe av dette:)

    29. Henriette: Det høres meget rart ut det du sier at bank kortet ditt blir sendt til feil adresse, og vedkomne tømmer kontoen din! Dette er jo soleklart banken sin feil! Så at du ikke fikk igjen pengene dine der hadde jeg saksøkt og bytta bank!
      Jeg skulle selv ta ut penger i minibank i utlandet, men det kom ingen penger! Så sjekker jeg nettbanken, og det er trukket! Det betyr noen har tukla med den minibanken, og kommet der rett etter jeg gikk og stjålet pengene mine! Jeg har jo egentlig ingen bevis, bare mitt ord at jeg ikke fikk disse pengene som ble trukket!! Jeg snakket også med banken til minibanken og de sa de var ute for titt og ofte denne typen scammers! Jeg fikk da alle pengene mine igjen av Skandiabanken!
      Derfor synes jeg det er rart du ikke fikk igjen! Jeg kunne jo ikke anmelde heller. Din bank har ikke behandlet deg korrekt!

    30. Politiet har viktigere ting å bruke ressursene sine på enn en rosablogger med ræva full av penger som blir frastjålet 2k. Engasjer dæ litt i samfunnet blondie så kanskje du får inn i skallen hvor mye drit og kriminalitet og lidelse det finnes i samfunnet vårt
      Og her kommer du og krever blålys og full alarm for din bittelille sak.
      Voks opp. Du er bare en dråpe i havet.

    31. Utnyttet på det groveste? Åh, koman! Du gjør virkelig ikke annet enn å sutre. 2000kr er lommerusk for din del! Ja, det er umoralsk og råttent gjort, men at du har blitt GROVT UTNYTTET? Nei vet du hva. Små barn som blir utsatt for overgrep, eller mennesker i det hele tatt som blir utsatt for overgrep, DA kan du begynne å snakke om grov utnyttelse! Et forsvarsløst lite menneske som får en gammel gris tvungen på seg og tror at dette her er greit fordi de voksne gjør aldri noe galt. DET definerer jeg som grov utnyttelse. Du lever et luksusliv og gjør ikke annet enn å sutre over hvor fælt du har det. Voks opp

    32. Må faktisk si meg litt enig med noen av de over meg her, “utnyttet på det groveste” er vel å ta litt hardt i. Misforstå meg rett, det er en utrolig kjedelig situasjon å sitte i, men jeg vet ikke med “utnyttet på det groveste”. Håper likevel alt løser seg!

    33. Men hvordan i all verden har denne personen fått bestilt noe i navnet ditt uten person nummer:s de fleste sider som jeg vet om i hvertfall så må man jo oppgi personnr hvis en skal ha på faktura, eller så er det jo at man må betale med kort. Så skjønner ikke helt dette jeg, da må jo denne personen ha fått tak i personnr ditt:s

    34. Jeg er helt enig i at banken gjorde feil her.
      De mente jeg skulle få pengene tilbake fra personen som gjorde dette, i og med at jeg anmeldte, men når saken ble henlagt så fikk jeg ingenting fra verken banken eller den andre personen. Kjempet lenge med dette, uten hell. Har byttet bank og håper aldri noe lignende skjer igjen!

    35. En mulighet for å sikre deg mot en del av disse svindelforsøkene, er å sperre for kredittsjekk. For en del bestillinger kreves en ok kredittvurdering, og om du da har sperret deg, så blir det ingen sjekk – og forhåpentligvis ingen handel. Når du skal kjøpe noe som krever en kredittvurdering, så kan du åpne opp for så å stenge igjen etterpå.

    36. Henriette: Uff, du gjorde virkelig det rette med å skifte bank!! Makan!! Når de vet hvor treige politiet er, og ofte ikke oppklarer saker en gang, så er det jo banken sitt ansvar!! Du skal jo ha pengene dine tilbake uansett hva! Den som gjorde feilen var jo banken!! Det er ikke du som skal være taperen her, for en feil DE gjorde!! Kjenner jeg blir helt oppgitt!! Mye feil som skjer rundt forbi.., og det i Norge!!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg